tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pienet pääsiäispullat(Pikkubabat)



Ohjeen löysin uusimmasta Pirkka-lehdestä ja vaikka siinä sanottiin tällä ohjeella tulevan 12 kappaletta, ja omaa muffinssipeltiä täyttäessä jo totesin, että aika kookkaita tulee(lehden kuvissa huomattavasti maltillisemman kokoisia), niin päätin noudattaa ohjetta ja aika jättimäisiä pullia tuli.. Eli mun mielestä voi hyvin tehä tällä ohjeella jopa 18-24 kappaletta.

Juuri;
25g hiivaa
2½dl maitoa
2½dl vehnäjauhoja

Taikina;
4 kananmunaa
1½dl sokeria
1½dl rusinoita
1rs(100g) sukaattia
1tl kardemummaa
vajaa teelusikallinen suolaa
5½dl vehnäjauhoja
150g huoneenlämpöistä voita

Valmiiden pullien kostutukseen;
1½dl vettä
2tl rommiesanssia
½dl sokeria

Kuorrutus;
tomusokeria
sitruunamehua
koriste-tai makeisrakeita



VINKKI: kokeilin osan pullista tehdä tuolla kuorrutteella(josta onnistuin tekemään liian löysää) ja osan niin, että siivilöin vaan tomusokeria pari tuntia jäähtyneiden ja aiemmin jo kostutettujen pullien päälle ja omasta mielestäni pelkkä tomusokeri toimi paremmin muiden makujen kanssa. Kuorrutteen sitruunanmaku vie pois pullien ihanaa mausteista makua.

Pullataikinan valmistus aloitetaan juuresta;
(jos et ole ottanut myöhemmin tarvittavaa voita jo pehmenemään huoneenlämpöön, niin tee se nyt) :))

-liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon jauhot
-anna juuren levätä lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 20 minuuttia, kunnes näet taikinajuuren pinnassa kuplia

-vaahdota erillisessä kulhossa kananmunat ja sokeri
-lisää taikinajuureen rusinat, sukaatit, kardemumma, suola ja muna-sokerivaahto
-sekoita taikinaan jauhot vähitellen puuhaarukalla sekoittaen
-vaivaa lopuksi huoneenlämmössä pehmennyt voi taikinan sekaan

HUOM! Taikinan kuuluu jäädä löysäksi ja käsiin tarttuvaksi.

-jaa taikina voideltuihin muffinssipellin koloihin kahta isoa lusikkaa apuna käyttäen
-kohota liinan alla lämpimässä paikassa 20min

-paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla n.25minuuttia

Anna babojen hieman jäähtyä, ennenkuin otat ne pois muffinssipellistä.

-pese ja kuivaa muffinssipelti ja nosta babat takaisin muffinssipellin koloihin kostutusta ja kuorrutusta varten
-kiehauta kostutusliemen ainekset kattilassa ja sivele kostutusliemi pullasudilla babojen pintaan
-anna maustua huoneenlämmössä muutamia tunteja
-valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeriin muutama tippa kerrallaan sitruunamehua, jätä seos ennemmin liian tönköksi kuin että teet siitä liian juoksevaa(kuten minä) :P
-laita lusikalla kuorrutetta babojen päälle ja ripottele pintaan koristerakeita

TAI; jätä kuorrute pois ja siivilöi pintaan hieman ennen tarjoilua tomusokeria hieno kerros.

2 kommenttia:

  1. Tähän ohjeeseen itsekin törmäsin ja ajattelin kokeilla. Hyvä siis tietää että taikinasta tulee enemmänkin. Samoin kulitsan leipominen on suunnitelmissa. :)
    Tuntuu noiden hiivaisten taikinoiden kanssa olevan aina vähän erilaista se käyttäytyminen, joskus jauhoja uppoisi liki tuplamäärä ja toisinaan paljon vähempikin riittää. Itselläni käy usein niin että puolen litran pullataikina vaan paisuu ja paisuu, ja siitä saa helposti 5 pellillistä isoja korvapuusteja. Hupsistakeikkaa. :D
    Btw, olen se yksi niistä dtm:n kakkukisan osallitujista! Löysin sattumalta blogisi tässä taannoin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Taitaa olla ihka ensimmäinen koko blogissa ;) Nyt kun noi pullat on tekeytyny yön yli, niin lisäisin vielä, että noudatin ohjetta pilkun tarkkaan(mitä hyvin harvoin teen) ja laittaisin jauhoja ½dl vähemmän, kuin ohjeessa sanotaan, niin hyviä tulee. :)) Hiivataikinoita on tullut senverran vähän väsättyä, että varmaan on tosiaan niin että käyttäytyy eri tavoin eri kerroilla. Mä oon törmännyt blogiisi myös aiemmin! :))

      Poista