lauantai 19. maaliskuuta 2011

Sitruunapiirakka marenkikuorella

Selasin taas yhtä leivontakirjaa, jonka nimeä en tosin muista, mutta lisään lähteen sitten myöhemmin. Tämä piirakka vaikutti kovin kehitys-ja muuntelukelpoiselta, joten päätin kokeilla nyt ensimmäisen ihan sieltä löytyneen ohjeen perusteella ja sainkin sitten useita ideoita, joilla tätä voi muunnella, joten tulossa lisää piirakkaohjeita, jos/kun joku omista ideoista osottautuu toimivaksi. Ensimmäisenä on ajatus kokeilla tätä kiivillä, jää nähtäväksi, että tuleeko siitä sitten yhtä toimiva kokonaisuus. Suosittelen valmistamaan tämän piirakan jääkaappiin jo tarjoilua edeltävänä päivänä, sillä on ehdottomasti parhaimmillaan vasta yön yli viilennyttyään. 

Sitruunapiirakka marenkikuorella


Taikina
3dl vehnäjauhoja
150g kylmää voita tai margariinia
2rkl kylmää vettä

Täyte
4dl vettä
1dl sokeria
1dl maizenaa
1rkl voita tai margariinia
4munankeltuaista
1 sitruunan mehu
1 sitruunan raastettu kuori
(tippa keltaista elintarvikeväriä)

Marenki
4 munanvalkuaista
1½ dl sokeria

*Valmista taikina käsin tai monitoimikoneella. Nypi jauhot ja voi tasaiseksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti. Tee taikinasta tiivis pallo muovikelmun sisään ja laita taikinapallo jääkaappiin noin tunniksi.

*Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä irtopohjainen piirakkavuoka. Pistele taikinaa haarukalla. Pane vuoka kylmään noin 30 minuutiksi.

HUOM! Itselläni oli käytössä tavallinen piirakkavuoka, jonka voitelin pullasudin avulla n.ruokalusikallisella öljyä ja jauhotin kevyesti korppujauhoilla ennen taikinalevyn laittamista vuokaan, tosin jauhotus ei todennäköisesti ole välttämätöntä piirakkataikinan rasvapitoisuuden vuoksi. Siistin vuoan yli tulevan taikinan pois terävällä veitsellä. Tässä vaiheessa painottaisin noudattamaan ohjeen jääkaappiaikoja, sillä liian lämmin taikina ei pysy paikoillaan piirakkavuoan reunoilla paiston alkuvaiheessa.

*Valmista tässä vaiheessa piirakan sitruunatäyte, jotta sekin saa jäähtyä hyvin sillävälin kun saat piirakkapohjan uuniin. Sekoita vesi, sokeri, maizena ja sitruunamehu kasarissa. Hauduta kuumalla levyllä muutama minuutti samalla sekoittaen, huomaat kun seos alkaa sakeutumaan. Laske levyn lämpö puoleen. Ota kasari pois levyltä ja lisää keltuaiset ja voi. Sekoita hyvin. Hauduta seos sen jälkeen levyllä sakeaksi mutta älä kiehauta. Jäähdytä hyvin.

Lisäsin alkuperäisestä ohjeesta poiketen piirakan täytteeseen pienen tipan keltaista elintarvikeväriä, saadakseni täytteen väristä täyteläisemmän, mutta elintarvikevärin voi kotikeittiössä varsin hyvin jättää pois.

*Paista  pelkkää piirakkapohjaa 15-20 minuuttia ja jätä pöydälle jäähtymään siksi aikaa kun valmistat marengin, vähennä uunin lämpötila tässä vaiheessa 150 asteeseen.

*Vaahdota marenkiin varatut valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoittele sitten sokeri hiljalleen valkuaisvaahdon sekaan.

*Lisää jäähtyneeseen sitruunatäytteeseen raastettu sitruunankuori ja kaada sitruunatäyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja levittele tasaisesti.

*Lisää marenki joko lastalla epätasaisesti levitellen sitruunatäytteen päälle tai voit myös pursottaa sen haluamallasi tavalla, molemmat tavat ovat toimivia.

*Paista piirakkaa vielä 150 asteisessa uunissa n.8-10minuuttia.


Tarjoile haluamallasi tavalla. Oli oikein maistuvaa vaniljajäätelön kanssa vielä hieman lämpimänä, mutta parhaimmillaan seuraavana päivänä täysin jääkaappikylmänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti